Hastanın Kusurunun Tazminata Etkisi

Tazminat hukukunun genel bir prensibi olarak, zarar gören kimsenin, kendi kusuru da tazminat miktarının belirlenmesinde göz önünde bulundurulabilir.

Borçlar Kanunu’nun 52. maddesine göre, zarar gören, zararı doğuran fiile razı olmuş veya zararın doğmasında ya da artmasında etkili olmuş yahut tazminat yükümlüsünün durumunu ağırlaştırmış ise hâkim, tazminatı indirebilir veya tamamen kaldırabilir.

Yargıtay kararına konu bir olayda, hasta, burun ameliyatı sonrasında, tespit alçısını zamanından önce çıkarmıştır. Hekim, meydana gelen zararın hastanın kusurlu eyleminin sonucu olduğunu iddia etmiştir. Mahkeme, davacı muayene ettirilerek bu tip ameliyatlarda konulan tespit alçısının zamanından önce alınmasının, dosyadaki iddia, savunma tüm delillerin ve olayın gelişiminin verdiği kanaatle değerlendirilerek, zararın meydana gelmesinde mutlak ve tek etken olup olmadığı veya bunun TBK’nın 44. maddesinin (yeni TBK 52) uygulanmasını gerekli kılan bir olgu olarak kabul edilip edilmeyeceği yönünden gerekçeli ve dayanakları yazılmış görüş istenmesi ve hasıl olacak uygun sonuç çerçevesinde karar verilmesi gerektiğine hükmetmiştir.

Av. M. Çağatay TANÇ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

Yorum Yaz


En fazla 500 karakter. 500 karakter kaldı.