HATALI TIBBİ UYGULAMA

ZAMANAŞIMI

Vekalet sözleşmesine dayalı olarak hekimin sorumluluğu söz konusu olduğunda, zamanaşımı süresi beş yıldır (TBK 147). Bu süre zararın varlığının öğrenildiği andan itibaren başlar. Zararın varlığının öğrenilmesi zamanaşımının başlaması için yeterli olup, ayrıca zararın kapsam ve miktarının öğrenilmesi, zamanaşımının başlaması için bir koşul olarak aranmamaktadır. Böylece örneğin 16.9.1997 tarihinde yapılan ameliyat ile kolu kesilen, 26.9.1997 tarihinde de hastaneden tedavisi biterek taburcu edilen, rahatsızlığında gelişen ve artan bir durumu olmayan hasta bakımından, kolunun kesildiğini ve bu yüzde zarara uğradığını en geç hastaneden taburcu edildiği 26.9.1997 tarihinde öğrendiğinin kabulü gerekir.

Haksız fiil sorumluluğu durumunda zamanaşımı süresi, zarar görenin zararı ve tazminat yükümlüsünü öğrendiği tarihten başlayarak iki yılın ve her halde fiilin işlendiği tarihten başlayarak on yılın geçmesiyle zamanaşımına uğrar. Fakat haksız fiil ceza kanununa göre suç oluşturuyor ve ceza kanunları daha uzun bir zamanaşımı süresi öngörüyorsa, dava zamanaşımı süresi, ceza zamanaşımına tabidir (TBK 76).

Hekim ve özel sağlık kuruluşu aleyhine (TBK 66 çerçevesinde) dava açılacaksa (TBK 72 ve TBK 146) dava açma süresi, 2 ve 10 yıllık zamanaşımına tabidir.

Zamanaşımına ilişkin itirazlar, esasa ilişkin defi olup, 2 haftalık cevap süresi içinde ileri sürülür ve ön inceleme duruşması tamamlandıktan sonra hâkim tahkikata başlamadan önce incelenip karara bağlanır (HMK 116, 127, 142, 317).

Av. M. Çağatay TANÇ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

Yorum Yaz


En fazla 500 karakter. 500 karakter kaldı.